Bygnes & Raglamyr
Hageland

10 ting du kan gjøre i hagen NÅ!


Vi er mange som ønsker å starte hagesesongen nå, og det kan du også gjøre med god grunn. Her er 10 ting du kan gjøre nå:  

 1. Beskjære bærbusker. Også vintergrønne busker og prydbusker som blomstrer på årets skudd kan du beskjære nå. Det samme gjelder kjernefrukt.
 2. Fordrive georgineknoller. Knollene skal legges grunt, med bare 5 cm jordlag over. Når du driver fram plantene på denne måten, bør pottene stå lyst og relativt kjølig, men unngå et sørvendt vindu. Innstrålingen fra sola kan bli for sterk for de skjøre skuddene.
 3. Klippe pelargonium og fuksia. Ikke vær redd for å klippe hardt tilbake. Jo, det er riktig, det, du utsetter blomstringen et par uker, men til gjengjeld får du en super-kompakt plante. Dessuten får du masse stiklinger. Sett mange i en større potte og dekk med plast. Slik får du en stor pelargonium før sommeren melder sin ankomst.
 4. Starte våren inne. Forsøk å få frem blomster og blader på kirsebær, spirea, bjørkeris eller andre kvister du finner i hagen eller i nærmiljøet ditt.
 5. Så planter. En god del sommerblomster og grønnsakssorter som trenger lang vekstperiode, derfor bør du så inne i mars.
 6. Rengjøre drivhus. Heldig er den som har et drivhus eller en vekstbenk, men det bør rengjøres før du setter inn tandre tomatplanter. Vanlig grønnsåpevann er best å vaske med. Husk også at du vasker i kriker og kroker. Det er her skadegjørere gjerne gjemmer seg.
 7. Skifte ut jord. Når lyset vender tilbake trenger potteplantene ny jord. Hagelands blomsterjord er tilpasset de fleste potteplanter, men det finnes også blomsterjord med lav pH for asalea, gardenia og kamelia.
 8. Planlegg sesongen. Ta deg en tur ned i kjelleren eller i garasjen og sjekk hva du trenger å kjøpe inn av jord og gjødsel til vårsesongen som er like om hjørnet. Kos deg med hagebøkene du begynte å lese i februar og fortsett å planlegge hva du skal kjøpe av stauder, roser og busker til hagesesongen.
 9. Rens fuglekassene. De kvitrende beboerne kommer tilbake!
 10. Gjødsle. Gi plantene og jorden næring ved å gjødsle plenen tidlig. Er det snø på plenen kan du bruk halv mengde.
 11. Besøk hagesenteret. Våre fagfolk hjelper deg i gang!

Kom i gang. Våren er her 🙂