Bygnes & Raglamyr
Hageland

Blåregn – en av verdens vakreste klatreplanter

Mange forbinder blåregn med Italia og Frankrike, brosteinsgater og utekafeer der pergolaen drukner under blå blomstring. Heldigvis er blåregn en klatreplante også for Haugalandet.


KLATREPLANTER: Blåregn, også kjent som Wisteria, er en hardfør plante som både tåler og liker seg i vårt klima. Det den ikke liker er å bli stående i vann, så pass på at den ikke blir plantet et sted i hagen der vannet samler seg om vinteren.

Trenger klatreplass

Blåregnen trenger noe å klatre i, for eksempel gjerdenetting, armeringsjern eller en pergola. Så lenge den finner noe å slynge seg rundt kan den dekke både leveggen mot naboen, en stygg fjellskrent, garasjeveggen – eller slynge seg oppunder takmønet.

Å bygge en pavilliong til blåregnen går også an. Hageland har flere ulike sorter, både blå, hvite og rosa.

Klare til dyst

Noen tror at de må vente i 8-10 år på blomstringen, men det er ikke tilfelle.

– Nei, du kan få tak i blåregn som blomstrer allerede i år. Da skal du velge de flotte plantene vi har kjøpt i Italia, disse er eldre, har kraftige røtter og blir levert med knopper på, sier gartner Else Eikemo ved Hageland Raglamyr.

Om du heller vil betale halve prisen på blåregnen og har tid til å vente, ja da kjøper du en av de unge plantene som trenger enda noen år før de er klare til å blomstre.

Slik gjør du:

  • Velg et lunt og solrikt sted i hagen
  • Sørg for god drenering
  • Bruk næringsrik jord, spa for eksempel ned kukompost i plantehullet