Bygnes & Raglamyr
Hageland

Ceder – Den skulpturelle favoritten

Har du et funkishus og ønsker en japanskinspirert hage? Da er ceder tingen. Like flott i en gammel vestlandshage, som på en moderne terrasse av glass og metall.


Cedertrær har de siste årene blitt en av bestselgerne på Hageland. Det er mange grunner til det. Ceder har en skulpturell form, den liker seg godt i vårt vestlandsklima og den fungerer både i krukker og i bakken.

Har du et eldre hus med en gammel hage full av stauder, skaper cedertreet gjerne en trollsk, eventyrstemning. Den er en soleklar favoritt i interiørbladene, der den gjerne dukker opp på bilder fra terrasser, balkonger og ved inngangsdøra.

Saktevoksende

Ceder er saktevoksende, og kommer både som opprettvoksende og hengende. Det betyr at du ikke trenger være redd for at den vokser seg ut av balkongen med det første.

– Men, som med alle planter og trær, liker de seg best når de får stå i bakken. Der er de mer beskyttet mot både kulde, tørke og drukning – og de finner lettere næringen de trenger, sier Elske Eikemo, gartner ved Hageland Raglamyr.

Vintergrønn

Men, som med alle planter og trær, liker de seg best når de får stå i bakken.

For å forsterke den skulpturelle formen på cedertreet kan du plante en god bunndekker under, da blir det mindre luking også. Både marikåpe (Alchemilla) og storkenebb (Geranium) er sorter som lette å få til. Planter du bunndekkere i stedet for å bruke bark får du et frodig grønt teppe under treet. Det finnes mange fine sorter storkenebb, både hvitt, rosa og lilla. Marikåpe har lysegule blomster, men mesteparten av sommeren er den bare grønn – og når det har regnet blir det liggende store vanndråper igjen på bladene.

Pluss med ceder:

  • Vintergrønn
  • Tåler vær og vind

Slik gjør du det:

  • Når du planter i bakken: Grav et stort hull og gi den en god start med kugjødselkompost. Pass på at den har god drenering.
  • Når du planter i potte: Velg en potte slik at treet har mulighet for å vokse. Krukka bør være minst 20 cm bredere enn den treet kom i, gjerne mer. Spør en av gartnerne våre om du er usikker.
  • Bruk Lecakuler eller singel i bunn for å sikre god drenering.
  • Velg krukkejord som alt er tilsatt nærinsstoffene treet trenger.
  • Husk klosser under krukkene om vinteren slik at de ikke fryser fast i bakken og sprekker.