Bygnes & Raglamyr
Hageland

Drømmen om Middelhavet

Oliventre, palmer, citrus og krydderurter. Vi har middelhavsfavorittene til deg på Hageland.


MIDDELHAVSFAVORITTENE: Svært mange har falt for oliventrær, og de siste årene har den stort sett kommet som oppstammede, men nå er buskformen på vei inn igjen. Litt mer rufsete, litt mindre rette former, litt mer som en viltvoksende oliven i en åsrygg i Toscana.

Oliventre liker godt den norske våren, sommeren og høsten. På vinteren bør det stå lyst og kjølig, unngå stua – der er alt for varmt, så velg enten et kaldt kjellerrom med lys, eller ei kald hagestue.

– De tåler også et par kuldegrader, men ikke langvarig frost, råder Else Eikemo, gartner på Hageland Raglamyr.

Urter i alle sorter

Andre middelhavsfavoritter som er på plass, er deilige urter. Rosmarin, salvie, mynte og timian er alle gode eksempler. Det kan være lurt å plante disse nær kjøkkenet eller spiseplassen, da blir de er lett tilgjengelige, og ikke minst brukt, når du lager mat.

Eikemo planter urtene i store, lave terracottafat fra Toscana.

– Urtene er fine å blande med lavendel og pelargonia. Plukker du av alle visne blomster forlenger du blomstringen også. Husk at alt som plantes i potter trenger ekstra god jord, bruk gjerne den som heter krukkejord, eller bland inn kukompost, råder hun.

Tips og råd

Og steller du middelhavsfavorittene riktig, kan du ha glede av dem i mange år. Her er noen enkle tips:

Palmer
Palmesus på terrassen, ja det går an. Yucca Rostrata er en av de mest hardføre. Den tåler 20 minus! Om vinteren lar du den stå ute under tak, den liker nemlig ikke regn. Legg noen klosser under krukkene for å sikre god drenering i kulden. Når krukker fryser sundt er det ofte fordi de fryser fast i underlaget.

Sitroner
Sitronene blomstrer og bærer frukt året rundt, de har ingen sesong som epler eller moreller. Om vinteren oppbevarer du treet frostfritt og lyst. Visste du at sitrontrær tåler klimaet vårt bedre enn appelsiner?

Urter
Urtene er dyrket i Sør-Italia, der har de vokst ute hele vinteren og derfor er plantene kraftige og flotte når de kommer inn i hagesenteret vårt. Både rosmarin, timian, salvie og mynte tåler en vanlig vinter på Haugalandet. Langvarig tørrfrost er ikke noe verken rosmarin, timian eller salvie liker. Dekk gjerne til plantene med et tjukt lag løv seint på høsten for beskyttelse. Står plantene i bakken klarer de seg bedre enn i krukker. Når det fryser blir fort krukkene gjennomfrosset, mens det i bakken ikke alltid blir særlig dyp tele.

Husk alltid god drenering.

Spør oss om tips til flere eksotiske vekster som gir terrassen en ekstra piff. Vi kan plantene våre – og vi vet hvordan du lykkes!