Bygnes & Raglamyr
Hageland

Er gresset grønnere på den andre siden?

Her får du nødhjelp, tips og råd som sørger for at din plen blir finere, tettere og grønnere enn naboens.


PLEN: Dersom plenen er et gjørmebad, er det viktig at du lar den tørke opp før du tråkker ut på den. Er den er tørr, er det på tide å brette opp ermene og sette i gang.

Noen tenker gjerne at gress er hagens enkleste plante og at du ikke behøver å gjøre så mye med den, men slik er det altså ikke. Hageland gir deg derfor gode tips og råd til hvordan du gjør plenen sommerklar.

Rydd først!

Klargjør jorda før du går i gang med såing av plen.

Først må du fjerne alle spor av høst og vinter. Rak bort løv, kvister og alt annet som har lagt seg. Det er viktig at plenen får så mye luft og lys som mulig. I tillegg må du ta bort ugress og større planter som ikke hører hjemme i hagen. Husk å få med hele roten, og ikke bare det du ser. Da unngår du at de kommer opp igjen om kort tid.

At plenen må kalkes hvert år er bare en myte, for årlig kalking øker pH-verdien i jorda. Sjekk derfor surhetsgraden før du begynner å strø på kalk. Dersom du likevel trenger å kalke er det bare å hive seg rundt nå, men husk å gjøre det når det regner. Er det mangel på regnbyger må du vanne plenen.

Gødsel og næring

Du må også gi gresset næring! Gress vokser raskt, og trenger gjerne mer påfyll enn anre planter som vokser sakte. Dersom du ser brune flekker eller misfarging har plenen for lite næring. Da må du gjødsle, og den beste tiden er nå på våren eller tidlig sommer. Gjødsle kan du gjøre regelmessig gjennom hele sommeren fram til midten av august, for å gi plenen mye og riktig næring. I tillegg er det viktig å alltid vanne etter gjødsling, eller gjøre det når det regner.

Sist, men ikke minst: klipping av plenen. Dersom du ikke syns at dette er det aller morsomste, kan du huske at regelmessig klipping sørger for god og tett plenvekst, og at klippeøktene går raskere jo oftere du klipper. I tillegg slipper du mye av vedlikeholdsarbeid som luking og fjerning av mose.

Klipp en gang i uken

Husk å vanne den nysådde plenen godt.

En kort plen gir nemlig gode vekstvilkår for ugress, og derfor bør ikke gresset være kortere enn fire centimeter. Klipp derfor én gang i uken, eller hver fjortende dag, alt etter hvor fort det vokser. I ny og ne kan det lønne seg å kikke på et gresstrå. Viser det seg at det er flisete, tyder dette på at gressklipperen er sløv og at knivene bør slipes.

Denne uken har vi kampanje på Gardena gresstrimmer. Se her!

Les også: Magnolia – et av vårens vakreste eventyr