Bygnes & Raglamyr
Hageland

Med kjærlighet fra Eikeskog


Ti minutter sør for Aksdal sentrum, ligger Eikeskog gartneri. Et lokaleid drivhus som har blitt drevet i sjarmerende omgivelser ved Apelandsvika, i over 30 år.  

Siden januar i år har fem ansatte ved gartneriet vært i full sving, med dyrking av blomster til Hagelands sortiment for den kommende sesongen. Her finner du alt fra Spanske– og Hvite Margeritter til Pelargonia i vårens vakreste farger. En stor del av blomstene er dedikert til den nye Hageland-butikken på Bygnes, som åpner dørene 6. april.

Her drives gartneriet i flotte omgivelser.

Et blomsterliv
Alt er nøye gjennomtenkt av de ansatte ved gartneriet, særlig med Jostein Eikeskog i spissen. Han startet gartneriet da han var ferdig utdannet på gartnerskolen, for rundt 30 år siden. Det er ikke uten grunn at blomstene på Eikeskog skiller seg ut i mengden.

Pelargonia: Haugalandets mest populære sommerblomst.

Biologisk plantevern
I to år har Eikeskog gartneri unngått sprøyting på plantene sine. Det er en engasjert forskningsgruppe som står bak utviklingen til det som kalles biologisk plantevern. Ved å tenke i naturens baner, har de funnet en metode som dreper uønsket lus på plantene. I dette tilfellet – små mygglignende insekter som spiser lus. Dersom plantene er fri for lus, brukes kornplanter med lus på som matstasjoner. Dette gjøres for å holde liv i insektene slik at de kan formere seg videre.

Spanske margeritter lyser opp tilværelsen.

Resirkulering i god jord
Vannet som plantene ikke suger til seg, blir del av en resirkuleringsprosess. Først blir det brukte vannet ført til en tank sammen med gjødslet, og på vei tilbake tilsettes vannet ny gjødsling, før planten får tilbake vannet. Jorden som blir brukt til plantingen er en egenkomponert blanding av torv, leire og Perlite. Perlite hjelper til for lufttilgang slik at planten ikke drukner.

De beste sommerblomstene finner du her!

Gode værforhold
Inne i drivhuset er det alltid tilpasset gode vekstforhold. Temperaturen reguleres hele tiden for å harmonere med plantens vekst. I begynnelsen av vekstfasen er temperaturen høyere, samtidig som vanningen begrenses. Balansen er viktig, for dersom røttene blir for våte, blir det sopp. Etterhvert som plantene vokser tilpasses de kaldere temperatur for at de skal tåle mer og holde seg friske. Før de kjøres til butikk blir de godt vannet for at de skal trives godt i det nye klimaet.

Jostein Eikeskog, med hjelpere, er i full gang med dyrkingen av årets sommerblomster.

Fra sommer til jul
Det er definitivt vår– og sommersesongen som er den travleste tiden ved Eikeskog gartneri. Men de er også i drift resten av sesongen. Fra slutten av juli starter dyrkingen av Julestjerner og Asalea.

Det er bare å glede seg til å se det store utvalget i kortreiste blomster, som skal livne opp hagen din den kommende sesongen!

Spanske margeritter finnes i mange friske farger denne sesongen.