Bygnes & Raglamyr
Hageland

Lønn – en favoritt både i krukke og bed

En lønn trenger ikke bli høy og stor og overta hele hagen, det finnes mange fine sorter som er både lave og tar lite plass. Derfor har også lønn blitt en favoritt til krukkene på terrassen.


LØNN: På høsten går lønnetrærne gjerne gjennom hele fargeskalaen, fra knallgult, til oransje og deretter rødt. De er dekorative og skulpturelle, og du kan understreke formen på dem ved å plante lave bunndekkere under trærne.

– Lavt prydgress, eføy, bregner eller timian – alle fungerer, bare pass på at du velger sorter som er så lave at de ikke vokser opp i greinene og «visker ut» formen på treet, sier gartner Elske Eikemo.

Velger du bunndekkere i stedet for bark, sparer du deg også for jobben med å holde barken ren for ugress – og styret med at duken flyr vekk i vinden. Og vil du minimere vedlikeholdet, er faktisk planting av bunndekkere en bedre løsning enn duk og bark.

Bestselgerne på lønnefronten kan plantes både i bakken og i krukker. Noter deg disse to sortene:

  • Dissectum, som har grønne blader
  • Garnet, som har røde blader

– Vi har begge sortene i ulike størrelser, de kommer fra produsenter i både Holland og Italia. De største plantene har vi håndplukket i Toscanam, legger Eikemo til.

Huskeliste

  • Best resultat får du når trærne kommer i jorda tidlig på sesongen. Dersom de får hele sommeren og høsten til å etablere seg på, er de godt rustet til vinteren
  • God drenering er viktig – både når de plantes rett i bakken eller i krukker
  • Om vinteren er det viktig at pottene ikke blir stående rett på bakken. Legg klosser under krukkene slik at vannet har mulighet til å renne vekk
  • Lønn med flikete blader tåler ikke kald vind like godt som de med runde blader. Velg derfor de luneste stedene i hagen til disse sortene