Bygnes & Raglamyr
Hageland

Magnolia – et av vårens vakreste eventyr

Ser du etter når du kjører rundt på Haugalandet nå på våren, blomstrer det ganske mange magnoliatrær. Et strålende, vakkert syn, og slik kan det også bli i din hage!


Gartner på Hageland Raglamyr, Else Eikemo, tror enda flere kommer til å finne seg en magnoliafavoritt i tiden som kommer.

– Nydelige blomster, finnes det en bedre måte å starte våren på enn å hvile øynene på magnolia, smiler hun.

Magnolia er noe av det første som blomstrer på våren. Her på Haugalandet skjer det i april-mai. Stjernemagnolia, også kjent som Magnolia Stellata er ofte først ute, med hvite blomster på bar kvist. Deretter kommer de rosa, Susan og Soulangeana, lange og elegante kronblader.

200 ulike arter

Først når de blomstrer av kommer bladverket. Det finnes mange andre sorter også, og noen blomstrer ikke før i juni – så om du ønsker deg en litt senere blomstring velger du for eksempel Magnolia sieboldii.

Dersom du ikke har sett magnoliatrær i på Haugalandet, har du kanskje gått gjennom en park i London tidlig på våren og beundret magnoliablomstringen. Det finnes over 200 arter, både løvfellende og vintergrønne. Det er de løvfellende sortene vi har her i Norge.

Lunt voksested

– Trærne liker seg best beskyttet for sterk vind, plant de derfor ikke på utsatte og åpne steder i hagen, sier Eikemo.D

Dersom det er vindfullt over alt der du bor, kan du lage vindbeskyttelse ved å plante magnoliaen sammen med andre busker, trær og stauder.

De tre bestselgerne hos Hageland er Stellata, Susan og Soulangeana, alle disse er lette å få til å trives på Haugalandet.

Få en forsmak på våren ved å klippe av et par greiner fra magnoliatreet, og driv fram blomstene inne.

Slik lykkes du med Magnolia:

• Velg et lunt og solrikt sted
• Ikke plant treet dypere enn det står i potta
• Uttørking er verre enn frost. En nyplantet magnolia vil også trenge ekstra vanning i tørre perioder
• Magnolia liker ikke å bli flyttet på, men om det likevel må bytte plass husk å vanning
• Gi den litt løv eller granbar over røttene de første vintrene
• Husk god drenering